Lineární a adaptivní filtry pro signály EKG - Kubát, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
V této práci se zabývám potlačením síťového rušení EKG signálu pomocí lineárních a adaptivních filtrů. Toto spadá do oblasti předzpracování. Cílem je vhodně filtrovat signál za současného zachování jeho diagnostické hodnoty. Navrhnul jsem filtry využívající nulování spektrálních čar, filtry Lynnova typu a dva typy adaptivního filtru. V další části jsou výsledky při použití různých filtrů porovnány z hlediska úspěšnosti filtrace.

In this work, I deal with ECG signal interference suppression using linear and adaptive filters. This falls in field of signal preprocessing. The aim is to properly filter the signal, while maintaining its diagnostic value. I designed filters based on spectral lines resetting, Lynn’s filters and two types of adaptive filters. In the next part, results of different filtering ways are compared.
Linear and Adaptive Filters for ECG Signals
Keywords: EKG signál; rušení EKG; lineární filtrace; adaptivní filtrace; číslicové filtry; nulování spektrálních čar; Lynnovy filtry; MATLAB; ECG signal; ECG noise; linear filtering; adaptive filtering; digital filters; spectral lines resetting; Lynn filers; MATLAB