Bydlení pro bráchu - Vlček, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2020)
Mám bráchu s mentálním postižením. Pomalu nastává čas, kdy tzv. vylétne z hnízda. Přestěhuje se od mámy. Otázka ale je, kam se přestěhuje. A co bude celé dny dělat? Kde bude moct pracovat? Bude moct žít život jako většina z nás? Bude moct být užitečný a prospěšný pro společnost? Budou ho lidé vnímat jako toho, komu je potřeba pomáhat, nebo jako někoho, kdo jim něco dává? Architektura dává lidem prostor. Prostor, který je formuje. Má moc lidi spojovat. Může zbourat léta budované bariéry a otevřít nové možnosti. Právě proto věřím, že skrze architekturu mohu nalézt odpovědi na své otázky. Cílem mé práce je zmapovat život dospělého člověka s mentálním postižením a najít způsob, jak ho dokonale zapojit do většinové společnosti. Chci najít způsob, jak z klientů udělat partnery. Vzhledem k tomu, že jsem s člověkem s mentálním postižením žila 15 let svého života, budu vycházet především ze svých osobních zkušeností. Práce bude ušitá na míru mému bráchovi, zároveň však chci, aby měla všeobecný přesah. Budu čerpat z literatury, legislativy a osobních setkání.

I have a brother with a mental disability. The moment when he will move away from his mom‘s house is slowly approaching. The question is: Where will he move? What will he do during the days? Where will he be able to work? Will he be able to live like most of us? Will he be useful and beneficial for society? Will people perceive him as someone who needs help or as someone who has something to offer? Architecture gives space to people. Space that forms them. Space has the power to unite people. It can tear down barriers which have been build during the years. Space can open up new possibilities. That is why I am convinced that I can find answers to my questions through architecture. In my work, I want to map the life of an adult with a mental disability and find a way how to integrate him into the mainstream society fully. I want to find a way how to make partners from clients. Since I have lived with a person with a mental disability for 15 years of my life, I will rely primarily on my personal experience. I tailored the work to my brother, but, at the same time, I want it to have a general outreach. I will draw inspiration from literature, legislation, and personal meetings.
Housing for bro
Keywords: bydlení; mentální postižení; zeleň; dřevo; příroda; komunita; housing; mental disability; greenery; wood; nature; community