Příprava fotokatalyticky aktivních vrstev oxidu titaničitého - Šeffer, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Tato bakalářská práce poskytuje přehled o metodách přípravy tenkých vrstev oxidu titaničitého a oxidu křemičitého sol-gel technikou rotačním litím, vytahováním z roztoku, válcovým a štěrbinovým nanášením, litím, nastříkáním, naprášením, chemickým napařováním a tiskem. Dále jsou diskutovány postupy přípravy složených filmů získaných smícháním solů oxidu titaničitého a oxidu křemičitého a dvouvrstvých filmů, kde se oxid titaničitý a křemičitý nanášejí odděleně. Součástí popisu přípravy vrstev je i metodika testování jejich fotokatalytické aktivity.

This bachelor work gives an overview about preparation of titanium dioxide and silicon dioxide thin films by sol-gel process, using coating methods as spin coating, dip coating, capillary and cell coating, flow coating, spray coating, pyrosol process, chemical vapour deposition and printing. The procedures of composite films preparation obtained by mixed sols of titanium dioxide and silica dioxide are also discussed together with preparation of double layer films, when titanium dioxide is coated on glass substrate covered by a silica dioxide layer. The methods of photocatalytic activity testing are the important part of this work.
Preparation of photocatalytically active layers of titanium dioxide
Keywords: oxid titaničitý; oxid křemičitý; fotokatalýza; sol-gel proces; tenké vrstvy; titanium dioxide; silicon dioxide; photocatalysis; sol-gel process; thin layers