Vázaný model transformátoru - Adamec, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tvorbou vázaného modelu transformátoru v systému Matlab. Vázaný model spojuje dvě základní fyzikální domény – elektřinu a přenos tepla. Vše začíná výběrem vhodných náhradních schémat, které reprezentují elektrické a tepelné vlastnosti. Jejich spojení se poté nazývá jako vázaný model, který zachycuje jejich vzájemné ovlivňování. Důležitou částí práce je identifikace prvků (tepelné odpory a kapacity, rozptylová indukčnost apod.) náhradních obvodů. Zkoušky naprázdno a nakrátko slouží k identifikaci elektrických prvků, tepelné prvky jsou pak zjišťovány z průběhů teplot dílčích částí transformátoru – jádra a vinutí. Cílem práce je, aby výstup vázaného modelu co nejvíce odpovídal chování reálného transformátoru. Závěrečnou simulací je shoda ověřena.

The bachelor's thesis deals with the creation of a coupled model of transformer in the Matlab system. The coupled model connects two basic physical domains - electricity and heat transfer. It all starts with the selection of suitable equivalent circuit diagrams that represent the electrical and thermal properties. Their connection is then called as coupled model, which captures their mutual influence. An important part of the thesis is the identification of elements (thermal resistances and capacities, stray inductance, etc.) of equivalent circuit. Open-circuit and short-circuit tests are used to identify electrical elements, thermal elements are then determined from the temperature curves of the sub-parts of the transformer – core and winding. The goal of the thesis is that the output of the coupled model corresponds as closely as possible to the behavior of a real transformer. Compliance is verified by the final simulation.
Coupled model of transformer
Keywords: transformátor; Matlab; Simulink; Simscape; model; náhradní schéma; tepelný odpor; teplota; tepelný tok; přenos tepla; transformer; Matlab; Simulink; Simscape; model; equivalent circuit diagram; thermal resistance; temperature; heat flux; heat transfer