Návrh a dispoziční uspořádání vysokotlaké čerpací stanice - Václavík, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Diplomová práce je zaměřena na návrh a dispoziční uspořádání vysokotlaké čerpací stanice s plunžrovými čerpadly a s akumulací tlakové vody pro ostřik okují z bram a polotovarů (plechů) válcovaných za tepla. Teoretická (úvodní) část práce obsahuje popis tvorby okují a mechanismů jejich odstranění a vyjádření účinku vodního paprsku na pevnou stěnu. Praktická část práce je zaměřena na vlastní návrh čerpací stanice včetně dimenzování strojního zařízení. Součástí je i technická dokumentace pro již navrženou čerpací stanici a specifikace hlavních strojů a zařízení.

The aim of diploma thesis is design and lay-out of high pressure pumping station with plunger pumps for splash of scales from slabs of hot-rolled. Theoretic (introduction) part of this thesis contain description of formation of scales and description of ways how it is possible remove these scales. And this part contains also explication of effect of water jet on solid material. The practical part of diploma thesis is focused on design of pumping station including of dimensioning of machinery. Part of this work is also technical documentation for proposed pumping station and specification of main machines and devices.
Design and lay-out of high pressure pumping station.
Keywords: okuje; odokujení; impaktní energie; tryska; ostřikový plán; akumulátor; čerpadlo; filtr; kompresor; potrubí; armatura; specifikace; scale; descaling; impact energy; nozzle; descaling plan; accumulator; pump; filter; compressor; piping; fitting; specification