Porovnání přesnosti výroby otvorů při laserovém dělení materiálů na různých typech CNC dělících center - Petruška, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Práce porovnává přesnost laserových výpalků o rozměrech 90x90 mm s kruhovými a čtyřúhelníkovými otvory, které jsou děleny na dvou CNC dělících centrech s různým typem pohonu os. Na obou strojích jsou vzorky vyřezány pomocí oxidačního i tavného řezání. Měření proběhlo pomocí posuvného měřítka a pro detailnější a přesnější analýzu na 3D souřadnicovém měřícím stroji s dotykovým systémem. Výsledky měření ukázaly, že vhodnější metoda řezání pro dělení plechu ČSN 11321 DC01 je tavná. Výchylky jmenovitých rozměrů jsou při tavném řezání na obou strojích srovnatelné, a proto by při sériové výrobě těchto výpalků závisela volba stroje na rychlosti výroby, provozních a pořizovacích nákladech.

The thesis compares the precision of 90x90 mm laser cutouts with circular and quadrangular holes which are divided into two CNC cutting centers with different axle drive types. On both machines, the samples are cut through both oxidative and fusion cutting. Measurement was carried out using a sliding scale and for a more detailed and accurate analysis on a 3D coordinate measuring machine with a touch system. The results of the measurements showed that the more suitable cutting method for sheet metal cutting CSN 11321 DC01 is melting. Deviations of the nominal dimensions are comparable when cutting on both machines, so the choice of the machine for production speeds, operating and acquisition costs depends on the serial production of these burners.
Comparison of the of precision manufacturing of holes during laser cutting of materials on various types of CNC cutting centers
Keywords: vláknový laser; oxidační a tavné řezání; CNC dělící centrum; lineární motor; fiber laser; oxidative and fusible cutting; CNC cutting center; linear motor