Moštárna a konzervárna Víchov - Holíková, Magdaléna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Předmětem bakalářské práce je zhotovení projektové dokumentace pro stavební povolení a části dokumentace pro provádění stavby na základě zadání, které bylo poskytnuto v předmětu BGA021 – Ateliér architektonické tvorby 2. v zimním semestru 2. Ročníku na téma průmyslové stavby Tématem studie je návrh novostavby průmyslového objektu. Areál bude sloužit na výrobu cideru a distribuci a jeho prezentaci veřejnosti. Řešený pozemek se nachází v obci Víchov, která patří do spádové oblasti Černošín okres Tachov v Plzeňském kraji. Konceptem architektonického řešení bylo vytvořit prostor, který bude vyhovovat zamýšlené průmyslové činnosti, zároveň svým hmotovým řešením nebude kontrastovat s architekturou blízké vesnice. Jedná se o 3 jednopodlažní objemy, které svým tvarem a rizality zrcadlí funkci nacházející se v nich. Výrobní část je v povrchové úpravě šedé omítky je převýšena a zastřešena pultovou střechou. Skladové prostory jsou povrchově upraveny šedou omítkou a zastřešeny plochou zelenou střechou. V hlavní objem je v povrchové úpravě bíle omítnut. V tomto funkčním celku se nachází showroom, vstupní hala, šatny, kanceláře a jídelna pro zaměstnance s přístupem do atria.

The subject of the bachelor thesis is the preparation of project documentation for building permits and part of the documentation for the implementation of construction based on the assignment, witch was provided in the course BGA021 – Architectural Design Studio 2. in the winter semester of the 2nd year on the topic of industrial building. The subject of the study is the design of a new industrial building. The facility will be used for the production and distribution of cider and it is presentation to the public. The parcel is located in the village of Víchov, which belongd to the catchment area of Černošín, in the Tachov district in the Pilden region. The concept of the architectural concept was to create a space that would suit the intended industrual aktivity, while at the same time it is material design would not contrast with the architecture of the nearby village. There are 3 single-storey volumes which, with their shape and butteresses, mirror the function located in them. The production area, finished in gray plaster, is elevated and covered by a shed roof. The storage area is finished in gray plaster and covered by a flat green roof. The main volume is finished in white plaster, This functional unit includes a showroom, entrance hall, changing room, offices and staff canteen with access to the atrium.
Víchov cider house and cannery
Keywords: Bakalářská práce; architektonická studie; Víchov; průmyslový objekt; administrativa; výroba cideru; atrium; zelená extenzivní střecha; keramické nosné zdivo; dřevěný vazník; kořenová čistírna odpadních vod.; Bachelor thesis; architectural study; Víchov; industrial building; administration; cider production; atrium; green extensive roof; ceramic masonry; wooden truss; Root zone wastewater treatment plant.