Rychlý optický přijímač pro měřicí aplikace - Žádník, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problémem detekce spojitého optického signálu o~frekvencích blížících se 100 MHz. Teoretická část práce popisuje princip funkce základních typů fotodiod a jejich parametry včetně náhradního schématu a parazitních vlastností. Dále se zabývá výběrem vhodného zapojení a vhodných prvků tohoto zapojení, zejména fotodiody a operačního zesilovače. V~praktické části proběhne simulace zapojení v~softwaru Tina-TI a pokusné měření vybraných fotodiod. Poté jsou navrženy desky plošných spojů a jejich výroba, osazení a následné testování a ladění pro dosažení optimálních parametrů.

This bachelor's thesis analyzes the problem of a detection of analog optical signals on frequencies nearing 100 MHz. The theoretical part describes a principle of the basic photodiode types and their parameters including their equivalent circuit and parasitic characteristics. Next we discuss the ideal circuit selection and its components, especially the photodiode and operational amplifier. In the practical part we simulate the circuit in the software Tina-TI and measure chosen photodiodes. After that, real circuit boards are designed, constructed, soldered, tested and adjusted to achieve the best performance possible.
Fast optical receiver for measurement application
Keywords: Optický přijímač; transimpedanční zesilovač; operační zesilovač; fotodioda; Optical reciever; transimpedance amplifies; operational amplifier; photodiode