Energetická náročnost výroby umělého sněhu - Křepela, Radim (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Diplomová práce informuje o vzniku, historii a přínosu technického zasněžování. Seznamuje o tom, z čeho se sněžná zařízení skládají a jakými procesy se umělý sníh vyrábí. Dále uvádí zjištěnou cenu vyrobené tuny sněhu z jednotlivých komerčně dostupných zařízení. V praktické části se práce zabývá výpočtem zmrznutí kapky pro různé vstupní parametry vody, prostředí a zařízení. Vzorový výpočet byl proveden pro padající kapku ze sněžné tyče. Kapka vypouštěné vody měla velikost 0,3 mm a teplotu 2 °C. Teplota prostředí byla zvolena na -10 °C. Dále také byla stanovena trajektorie kapky ze sněžného děla. V konstrukčním návrhu byla navržena konkrétní sněžná tyč pro zadané parametry, včetně rychlosti proudění prostředí. Výsledky byly následně porovnány se sněžnými tyčemi, které jsou na trhu volně dostupné.

The presented diploma thesis informs about the origin, history, and benefits of technical snowmaking. It introduces what snow equipment consists of and what processes artificial snow is produced. It also shows the price of tons of snow produced from individual commercially available equipment. In the experimental part, the work deals with the calculation of droplet freezing for various input parameters of water, environment, and equipment. A sample calculation was performed for a falling water droplet from a snow lances. The droplet of discharged water was 0.3 mm in size and had a temperature of 2 ° C. The temperature of the environment was chosen to be -10 ° C. Furthermore, the trajectory of the droplet from a snow gun was determined. In the design, a specific snow pole was designed for the specified parameters, including the speed of the environment. The results were then compared with snow poles available on the market.
Energy intensity of artificial snow production
Keywords: Umělý sníh; Sněžné dělo; Sněžná tyč; Snowmaker; Zmrazení kapičky; Artificial snow; Snow gun; Snow lances; Snowmaker; Freezing droplets