Zranitelnost - Trpáková, Alžběta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, 2025)
Tématem bakalářské práce je zkoumání a porovnání lidského sebeobranného reflexu a zvířecího obranného mechanismu. Jako inspirační model slouží luskoun – zvíře, které se při ohrožení stáčí do klubíčka a chrání své tělo pomocí pevných rohovitých šupin. Ty vytvářejí jakýsi přirozený štít, který skrývá jeho zranitelnost, ale zároveň neznamená úplnou nedotknutelnost – právě luskouni jsou jedněmi z nejčastějších obětí pytláctví. Cílem práce je vytvoření rozměrného keramického objektu složeného z množství na sebe vrstvených článků připomínajících šupiny. Celek by měl v divákovi vzbuzovat pocit dočasného útočiště – prostoru, kde se lze schovat a být na chvíli v bezpečí.

The topic of the bachelor thesis is the exploration and comparison of the human self-defence reflex and animal defence mechanisms. The source of inspiration is the pangolin — an animal that curls up into a ball when threatened and protects its body with tough keratin scales. These scales form a kind of natural shield that conceals its vulnerability, but do not provide complete invulnerability — pangolins are, in fact, among the most frequent victims of poaching. The aim of the project is to create a large-scale ceramic object composed of numerous layered elements resembling scales. The overall piece should evoke in the viewer a sense of temporary refuge — a space where one can hide and feel safe for a while.
Vulnerability
Keywords: zranitelnost; ochrana; luskoun; zvíře; objekt; šupiny; keramika; vulnerability; protection; pangolin; animal; object; scales; ceramics