Návrh typu a zapojení parní turbíny pro konkrétní lokalitu - Kalina, Leoš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem typu a zapojením parní turbíny pro rekonstrukci strojní části teplárny. Práce se skládá ze dvou částí. V první části je uveden teoretický výklad k teplárenství, parním turbínám, tepelným oběhům a jednotlivým komponentám tepelných elektráren. Druhá část diplomové práce popisuje projekční návrh a výpočet tepelných schémat na základě parametrů turbín, které vycházejí z nabídkového řízení společnosti Tenza, a.s. V závěru práce je uveden výpočet zjednodušené technicko-ekonomické studie. Výstupem práce je doporučení konečné varianty realizace pro zákazníka.

This master's thesis is deals with type designing and implementing the steam turbine to the machine part of heat plant in reconstruction. The thesis consists of two parts. First part is theoretical explanation of the heating industry, steam turbines, thermal cycles and components of thermal power plants. Second part of the thesis describes the design and calculation of thermal diagrams based on turbine parameters, which were provided from Tenza, a.s. tender. There is a simplified calculation of technical-economic study in the conclusion of the thesis. The thesis output is recommendation of single final implementation solution for customer.
Type design and flowchart of a steam turbine for a specific location
Keywords: teplárna; technologický celek; tepelné schéma; parní turbína; Carnotův cyklus; heating plant; technological unit; heat balance diagram; steam turbine; Carnot cycle