Vliv přenosových parametrů na spotřebu elektrické energie Zigbee zařízení - Popelka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá výzkumem spotřeby energie a návrhem jednoduché bezdrátové senzorové sítě. K přenosu dat využívají moduly bezdrátové komunikační technologie ZigBee. Hlavní vlastností bezdrátových senzorových sítí je minimální spotřeba energie zařízení při nízké ceně a maximální spolehlivosti přenosu dat. Dále se v práci popisuje vytvořený firmware pro komunikující uzly s možností měnit parametry přenosu dat a tím ovlivnit spotřebu energie uzlu. Výpočty spotřeby elektrické energie, porovnání s naměřenými výsledky a vybíjecí charakteristiky napájecích akumulátorů jsou obsaženy v závěrečných kapitolách práce.

This thesis deals with the energy research and design a simple wireless sensor networks. The data modules with ZigBee wireless communication technology. The main feature of wireless sensor networks is the minimal energy devices at low cost and maximum data reliability. Furthermore, the work describes firmware for communicating nodes with the ability to change parameters of data transmission and thus affect the energy consumption node. Calculations of energy consumption, compared with measured results and discharge characteristics of the battery packs are included in the final chapters of this work.
Impact of Communication Parameters on Energy Consumption of Zigbee Devices
Keywords: Bezdrátová senzorová síť; mikrokontrolér; rádiový čip; bezdrátové sítě osobního dosahu; standard IEEE; standard ZigBee; fyzická vrstva; linková vrstva; síťová vrstva; aplikační vrstva; koordinátor; směrovač; koncové zařízení; bezdrátová komunikační jednotka; AVR studio; ZigBee BitCloud.; Wireless Sensor Network; Microcontroller; Radio Chip; Wireless Personal Area Networks; standard IEEE; standard ZigBee; Physical layer; Link layer; Network layer; Application layer; Coordinator; Router; End Device; Wireless Communications Unit; AVR studio; ZigBee BitCloud.