Fyzikální fenomén jako architektonická tvůrčí metoda - Buryová, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Cellular_ polární výzkumná stanice Antarktida je nejsušším, nejstudenějším a nejextrémnějším místem na zemi, polovinu roku zahaleným tmou. Lidé tu přesto žijí. Zakládají tu výzkumné stanice, ve kterých bydlí a pracují. V těchto náročných klimatických podmínkách stanice vznikají a zanikají vlivem přírodního dění. Stanice poskytují badatelům bezpečí a prostor pro výzkum, včetně možného pohodlí. Jsou sestavovány různými způsoby a zajišťují různý komfort, podle rozvoje technologií a dopravních možností.

Cellular_ polar research station Antarctica is the driest, the busiest and most extensive place on Earth, half-year-shrouded. People still live here. They set up the research stations in which they live and work. In these extreme climatic conditions, the station originates and disappears due to natural behaving. Stations provide researchers with safety and space for research, including comfort. They are built in different ways and provide different comforts, according to technological and transport options.
Physical Phenomenon as a Creative Method in Architecture
Keywords: Antarktida; Polární stanice; Jižní pól; mikrostruktura; kontejner; modul; Antarctic; Polar Station; South Pole; Microstructure; Container; Module