Studium vlivu příměsí na trvanlivost provzdušněných betonů - Halešová, Adéla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Cílem této práce je shrnutí a posouzení možnosti využití příměsi a jejich vliv na trvanlivost provzdušněných betonů. Bakalářská práce je vypracovaná formou rešerší o zjištěných dosavadních poznatcích týkajících se provzdušněných betonů. Dále se zabývá studiem inertních a aktivních příměsí a jejich vhodností použití do provzdušněného betonu. Experimentální část je zaměřena na testování zkušebních vzorků zhotoveného betonu s použitím příměsí. Bylo pozorováno, v jaké míře mohou ovlivňovat vybrané fyzikálně-mechanické vlastnosti, jako je míra provzdušnění, odolnost povrchu betonu proti působení vody a chemických rozmrazovacích látek a dosažení požadované pevnosti.

The aim of this work is to summarise and consider the possibilities of using admixtures and their influence on the durability of aerated concrete.This bachelor's thesis is based on research findings concerning aerated concrete. Furthermore, it deals with the study of inert and active additions. The experimental part is focused on testing trial samples with the addition of admixtures. It examines what is the rate of the possible chosen physically-mechanical features such as the rate of air density, the durability of surface against the effect of water and chemical defrosting substances and achieving the required strength.
Study of the influence of additions on the durability of aerated concrete
Keywords: Provzdušněný beton; vlastnosti; trvanlivost; příměsi; vápenec; popílek; zeolit; struska; metakaolin; pigmenty; účinný vzduch; Aerated concrete; property; additions; admixture; limestone; fly ash; zeolite; slag; metakaolin; pigments; air-entrained concrete