Ovládání počítače gesty - Chaloupka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Tato bakalářská práce pojednává o návrhu a implementaci jednoduchého rozhraní pro rozpoznávání gest rukou. Rozhraní slouží jako rozšíření aktuálních ovládacích prvků. Pro segmentaci gest je použit model barvy kůže, pro rozpoznání gest význačné body ruky (dlaň, prsty, konečky prstů). Navržené rozhraní je použito pro ovládání jednoduchého prohlížeče fotografií. Výsledná aplikace je schopna základních gest pro změnu velikost, rotaci, ukazování a kliknutí.

This bachelor's thesis is about design and implementation of simple interface for hand gesture recognition. The interface is used as an extension of actual GUI elements. Skin color model is used for gesture segmentation, significant hand points (palm, fingers, fingertips) for gesture recognition. Designed interface is used for simple picture explorer controlling. Final application is capable of using simple gestures for scaling, rotation, pointing and click.
Gesture-Based Human-Computer Interface
Keywords: rozpoznávání gest; OpenCV; počítačové vidění; ovládání počítače gesty; webkamera; gesture recognition; OpenCV; computer Vision; gesture-based communication human-computer interaction; webcam