Laboratorní úlohy v prostředí OPNET pro předmět Komunikační technologie - Kasper, Robin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem laboratorních úloh pro předmět Komunikační technologie, který je zařazen do druhého ročníku bakalářského studia oboru Teleinformatika. Předmět představuje první seznámení studentů se síťovými protokoly a technologiemi, proto se práce zabývá právě základními fyzickými technologiemi, směrovacími protokoly a protokoly transportní vrstvy. Úvodní část práce je věnována teoretickým znalostem k jednotlivým úlohám. K návrhu laboratorních úloh je využito prostředí OPNET, konkrétně jeho neplacená verze IT Guru Academic Edition 9.1. První úloha je orientována na rozdíly u dvou základních transportních protokolů Transmission Control Protocol (TCP) a User Datagram Protocol (UDP). Další úloha je zaměřena na rozdíly přenosových parametrů sítě při použití bezdrátové sítě a technologie Ethernet. V třetí úloze jsou srovnávány směrovací protokoly Routing Information Protocol (RIP) a Open Shortest Path First (OSPF). Jedná se tedy o protokoly skupiny Interior Gateway Protocol (IGP), které jsou charakteristické použitím uvnitř jednoho autonomního systému. Poslední navržená úloha je zaměřena na technologie Asynchronous Transfer Mode (ATM) a Frame Relay, což jsou technologie používané převážně v sítích Wide Area Network (WAN). Ke všem navrženým úlohám byl vypracován podrobný návod pro studenty včetně doplňujících otázek a úkolů vedoucích k samostatné práci a zamyšlení. K úlohám bylo vypracováno vzorové řešení a na přiložené CD vloženy zdrojové kódy programů.

This master’s thesis deals with the design of laboratory exercises for the Communication Technologies course that is included in the second year of bachelor’s degree in Teleinformatics. This course represents first introduction of students with network protocols and technologies, therefore, the thesis deals with just the basic physical technologies, routing protocols and transport layer protocols. The introductory part of the thesis is devoted to theoretical knowledge to particular tasks. For the design of laboratory exercises is used OPNET environment, concretely its unpaid version IT Guru Academic Edition 9.1. The first task is focused on the differences in two basic transport protocols Transmission Control Protocol (TCP) and User Datagram Protocol (UDP). The second task is orientated on the differences in the transmission network parameters using wireless networks and Ethernet technologies. In the third task the routing protocols Routing Information Protocol (RIP) a Open Shortest Path First (OSPF) are compared. These are protocols of a group Interior Gateway Protocol (IGP) that are characterized by the usage within a single autonomous system. The last exercise is aimed at Asynchronous Transfer Mode (ATM) and Frame Relay technologies, which are technologies used mainly in networks Wide Area Network (WAN). All devised exercises are accompanied by detailed instructions for students including supplementary questions and tasks leading to individual work and reflection. The thesis includes model solutions to these four exercises and CD where are inserted all programs source codes.
Laboratory exercises in OPNET environmentfor Communication technolgies course
Keywords: OPNET; IT Guru; laboratorní úloha; technologie; protokol; OPNET; IT Guru; laboratory exercise; technology; protocol