Stanovení penetrace aktivních látech - Blažejová, Natálie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2024)
Tato diplomová práce je zaměřená na simulaci penetrace aktivních látek používaných v kosmetických přípravcích. Byla sepsána teoretická část, která se zaměřovala na základní charakteristiku aktivních látek používaných v kosmetickém i farmaceutickém průmyslu. Byla popsána metoda stanovení těchto aktivních látek prostřednictvím Franzových difuzních cel, které slouží ke stanovení koncentrace aktivních látek prošlých skrze kůži použitím různých modelů kůže. Experimentální část byla zaměřena na simulaci penetrace dvou aktivních látek, bisabololu a ektoinu, které byly pro tuto práci poskytnuty kosmetickou firmou Nobilis Tilia. Bylo stanoveno množství těchto aktivních látek prostřednictvím Franzových difuzních cel, kdy byly použita syntetická Strat-M® membrána a membrána připravená z kůže prasečího ucha. Dále byla použita metoda tape-stripping, která slouží ke stanovení aktivní látky ve vrstvách kůže. Všechny vzorky byly následně analyzovány metodou UV-VIS spektrometrie a kapalinové chromatografie.

This thesis is focused on the simulation of penetration of active ingredients used in cosmetic products. A theoretical part was written which focused on the basic characteristics of active ingredients used in the cosmetic and pharmaceutical industry. A method for the determination of these actives by means of Franz diffusion cells, which are used to determine the concentration of actives passed through the skin using different skin models, was described. The experimental part focused on the simulation of the penetration of two active ingredients, bisabolol and ectoine, which were provided by the cosmetic company Nobilis Tilia for this work. The amount of these actives was determined through Franz diffusion cells, using a synthetic Strat-M® membrane and a membrane prepared from pig ear skin. Furthermore, the tape-stripping method was used to determine the active substance in the skin layers. All samples were then analysed by UV-VIS spectrometry and liquid chromatography.
Determination of the penetration of the active substances
Keywords: Bisabolol; ektoin; Franzova difuzní cela; prasečí kůže; Strat-M® membrána; tape-stripping.; Bisabolol; ectoin; Franz diffusion cell; pig skin; Strat-M® membrane; tape-stripping.