Dielektrické vrstvy zhotovené materiálovým tiskem - Olejníková, Marie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá využitím materiálového tisku pro přípravu dielektrických vrstev. Výsledná „high-“ dielektrická kompozitní vrstva byla tvořena vrstvou na bázi BaTiO3, tištěnou pomocí inkoustového tisku, a rotačně nanesenou vrstvou polyvinylpyrrolidonu (PVP). Byl studován efekt kulového mletí na suspenzi BaTiO3 metodami DLS a XRD. Tisková formulace a parametry inkoustového tisku byly optimalizovány s ohledem na výslednou povrchovou morfologii tištěných vrstev BaTiO3 s využitím metody kontaktní profilometrie. Impedanční analýza byla využita k určení hodnoty efektivní relativní permitivity finální dielektrické vrstvy ve struktuře vrstveného kondenzátoru. Efektivní relativní permitivita kompozitní dielektrické vrstvy byla 4,9 ± 0,4.

This master‘s thesis deals with the use of the material printing method for fabrication of dielectric films. Final high- dielectric composite film consisted of BaTiO3 based inkjet-printed layer and spin-coated polyvinylpyrrolidone (PVP) layer. The effect of ball-milling on BaTiO3 suspension was studied by DLS a XRD methods. Printing formulation and parameters of inkjet printing were optimized with respect to the surface morphology of printed BaTiO3 films using contact profilometry method. Impedance analysis was used to determine the value of effective dielectric constant of the final dielectric composite film using thin film capacitor structure. Effective dielectric constant of composite dielectric film was 4,9 ± 0,4.
Dielectric layers fabricated by material printing
Keywords: Materiálový tisk; inkoustový tisk; dielektrické vrstvy; tištěný kondenzátor; titaničitan barnatý; kulové mletí; Material printing; inkjet printing; dielectric films; printed capacitor; barium titanate; ball milling