Separace lipidů z buněčných tkání - Kotland, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá separací lipidů z buněčných tkání. Práce je rozdělená na teoretickou a experimentální část. V teoretické části jsou shrnuty informace o lipidech, jejich vlastnostech a metodách používaných k jejich separaci z buněčných tkání. Porovnáním metod separace je zvolena jedna, která je poté aplikována v experimentální části. V závěru teoretické části je uvedeno několik vědeckých prací zabývajících se výzkumem v dané oblasti chemie. V experimentální části jsou popsány faktory ovlivňující zvolenou metodu separace lipidů z buněčných tkání. Měření byla volena tak, aby je bylo možné snadno reprodukovat. Pro každý faktor byly experimentálně zjištěny hodnoty, které zvyšovaly množství separovaného tuku. Faktory byly mezi sebou porovnány a jejich sumarizací bylo dosaženo optimalizace celé metody.

This master’s thesis is focused on lipid separation from tissue cells. Thesis is divided into theoretical and experimental part. In the theoretical part is summarized current knowledge about lipids, their properties and methods used to separate them from tissue cells. Those methods were compared and one of them was chosen to be used in the experimental part. Theoretical part is ended with reviews aimed towards the research in this area of chemistry. Experimental part describes factors affecting chosen method of lipid separation from tissue cells. The measurements were chosen so that they could be easily reproduced. Values for each factor were experimentally determined to increase the amount of fat separated. All factors were compared and based on their summarization the optimization for whole method was produced.
Separation of lipids from cell tissues
Keywords: Lipidy; separace lipidů; buněčné tkáně; extrakce; rozpouštědlo; Lipids; lipid separation; cell tissues; extraction; solvent