Koncepční návrh vodní elektrárny na řece Liwagu v Malajsii - Hamsová, Adéla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Bakalářská práce se zabývá koncepčním návrhem malé vodní elektrárny na řece Liwagu v provincii Sabah v Malajsii. Podklady a zaměření lokality byly poskytnuty firmou Stream s.r.o. V rámci práce byl navržen vtokový objekt, přivaděč, strojovna a její technologická část. Pro vodní elektrárnu byl zvolen vhodný typ soustrojí. Na závěr práce byla zpracována ekonomická analýza daného projektu. Z hlediska návratnosti byl projekt vyhodnocen jako přínosný. Součástí bakalářské práce je výpočtová část, výkresová část a fotodokumentace řešené lokality.

The bachelor thesis deals with the conceptual design of a small hydropower plant on the Liwagu River in Sabah Province, Malaysia. The background and site survey was provided by Stream Ltd. The work included the design of the intake structure, intake pipeline, engine house and its process section. A suitable type of machine was selected for the hydropower plant. At the end of the work, an economic analysis of the project was prepared. In terms of payback, the project was evaluated as beneficial. The bachelor thesis includes a calculation part, a drawing part and a photo documentation of the designed site.
Conceptual design of a hydroelectric plant on the Liwagu River in Malaysia
Keywords: Malá vodní elektrárna; řeka Liwagu; Peltonova turbína; elektrická energie; Small hydropower plant; Liwagu River; Pelton turbine; electricity