Vliv bouřkové elektřiny na leteckou dopravu - Fiala, Ľuboš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Bakalárska práca je zameraná na objasnenie problematiky búrkovej elektriny ako sprievodného javu kumulonimbu. Venuje sa vývoju, typom, štruktúre a štádiam búrkovej oblačnosti, ako aj vzniku elektrického výboja a zriedkavých elektrometeorov. Ďalej sa zaoberá spôsobmi predpovedí a lokalizácie bleskov a ich vplyvmi na leteckú dopravu a stanovenými postupmi počas letu v búrkach.

The bachelor thesis aims to clarify the issue of storm electricity as the side effect of cumulonimbus. It describes formation, types, structure, and phases of storm clouds, as well as formation of electric discharge and rare electrometeors. Furthermore, it is focused on the ways of forecast and lightning localisation and their effects on air transport, along with given regulations during flight in storms.
The impact of storm electricity on air transport
Keywords: búrka; búrková elektrina; kumulonimbus; predpoveď búrok; letecká doprava; storm; storm electricity; cumulonimbus; storm forecast; air transport