Analýza nejvyššího a nejlepšího využití areálu na ulici Veveří v Brně - Odehnal, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2019)
Diplomová práce se zabývá metodou analýzy nejvyššího a nejlepšího využití majetku, označovanou jako HABU.Práce se dá pomyslně rozdělit na dvě části (část teoretickou a část praktickou). Teoretická část vysvětluje základní pojmy, uvádí současný stav problematiky v České republice a v zahraničí, dále popisuje postup při využití metody HABU a seznamuje nás se čtyřmi základními podmínkami, na kterých je metoda analýzy nejvyššího a nejlepší využití majetku postavena (podmínky legální přípustnosti, fyzické možnosti, finanční opodstatněnosti a maximální ziskovosti). V praktické části je metoda aplikována na konkrétním případě. Jedná se o část pozemku bývalého vojenského areálu na ulici Veveří 40 v Brně. Cílem práce je najít nejefektivnější využití pro daný pozemek.

The diploma thesis deals with method of analysis of the highest and best use of property, called HABU. The work can be devided into two parts (the theoretical part and the practical part). The theoretical part explains basic terms, presents the current state of the issue in the Czech republic andabroad, further describes the procedure using HABU method and introduces us to the four basic conditions that the method of analysis of the highest and best use is based on (conditions of legal accessibility, physical possibility, financial merits and maximum profitability). In the practical part, the method is applied to a particular case. It is part of the former military site on Veveří 40 street in Brno. The aim of the thesis is to find the most effective use for the given land.
Analysis of the Highest and Best Use of a site in Veveří Street in Brno
Keywords: Analýza nejvyššího a nejlepšího využití; HABU; Oceňovaní nemovitostí; brownfields; Brno; Veveří; Analysis of the highest and best use; HABU; property valuation; brownfields; Brno; Veveří