Možnosti přípravy tobermoritu - Dlabajová, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi přípravy tobermoritu. Tobermorit je minerál, který díky svému složení a vlastnostem tvoří nedílnou složku v dnes stále více využívaném stavebním materiálu pórobetonu. Uplatnění dále nachází i na poli vědy a výzkumu jako potencionální měnič iontů. Problémem při zkoumání a zlepšování vlastností tobermoritu může být už samotná syntéza čistého minerálu. Tobermorit jako takový krystalizuje při hydrotermální reakci v systému CaO-SiO2-H2O, a to společně s dalšími minerály, patřícími do skupiny vápenatých hydrosilikátů. Tato práce zkoumá především vliv volby výchozích surovin a jejich zpracování před samotným hydrotermálním procesem. Dalšími studovanými variabilními faktory jsou podmínky hydrotermálních procesů a jejich vliv na výsledné produkty hydrotermálních reakcí. Charakteristika fázového složení připravených vzorků byla prováděna pomocí XRD a TG-DTA, jako doplňková analýza byla použita SEM mikroskopie.

The bachelor thesis deals with options of preparation of tobermorite. Tobermorite is a mineral, which, thanks to its composition and properties, is an important phase in aerated concrete. On the field of science and research, an attention has been drawn on tobermorite as an ion ex-changer. Synthesis of a pure mineral can cause problems with testing and improving its properties. Tobermorite crystallizes together with other calcium silicate hydrates from system CaO-SiO2-H2O during a hydrothermal reaction. This thesis mainly focuses on influence of choosing starting materials and their treatment before the hydrothermal synthesis. Other influences which are studied are conditions of hydrothermal processes and their influence on final products of hydrothermal synthesis. Phase composition of prepared samples was characterized by XRD and TG-DTA. As an additional analyze was used scanning electron microscopy (SEM).
Options of preparation of tobermorite
Keywords: tobermorit; autokláv; hydrotermální syntéza; metoda sol-gel; tetraethyl orthosilikát; tobermorite; autoclave; hydrothermal synthesis; sol-gel method; tetraethyl orthosilicate