Výpočet teplotního pole asynchronního motoru - Vondra, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se věnuje tepelným výpočtům asynchronního stroje. První část práce se zaobírá problematikou asynchronního motoru a vznikem ztrát. Další část je zaměřena na termiku elektrických strojů, teplo a chlazení. Následně byl proveden výpočet rozložení teploty na motoru TM90-4S pomocí programu Motorcad a porovnání těchto výsledků s měřením na stroji.

This bachelor's thesis focuses on thermal calculations of an asynchronous machine. The first part of the thesis addresses the issues related to the asynchronous motor and the occurrence of losses. The next section is dedicated to the thermics of electrical machines, heat, and cooling. Subsequently, a temperature distribution calculation was performed on the TM90-4S motor using the Motorcad program, and these results were compared with measurements on the machine.
Calculation of the temperature field of an asynchronous motor
Keywords: Výpočet teplotních polí; metoda tepelné sítě; metoda konečných prvků; elektrický motor; asynchronní motor.; Calculation of temperature fields; thermal network method; finite element method; electric motor; induction motor.