Lokalizace optického disku na snímcích sítnice - Pěchotová, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Tato práce se zabývá analýzou retinálních snímků z digitální fundus kamery, zejména vlastnostmi struktury optického disku (OD). Teoreticky popisuje základní vlastnosti lidského zrakového systému a princip vyšetření očního pozadí, jehož výstupem jsou právě zkoumané retinální snímky. V práci jsou zmíněny dostupné metody, které již byly pro lokalizaci OD použity. V druhé části je navržen automatický detektor optického disku, založený na principu genetických algoritmů s využitím segmentace cévního řečiště sítnice. Tato metoda je otestována na snímcích databáze.

This thesis deals with the analysis of retinal images from digital fundus camera, especially with structure of optic disc (OD). The theoretic part describes main features of the human visual system and princip of eyeground examination. The paper discussed sevaral available methods that have been used for localization of the optic disc. In the second part is proposed the automatic detector of the optic disc based on the principle of genetic algorithm by using the method of segmentation of vessels by matched filtering. Original images are tested with this automatic method.
Localisation of the optic disc from fundus photographs
Keywords: Optický disk; oční pozadí; retinální snímky; cévní segmentace; genetický algoritmus.; Optic disc; eyeground; retinal images; vessel sementation; genetic algorithm.