Studium vlastností CdTe senzorů - Vašíček, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem vlastností CdTe detektorů. Popisuje analýzu transportních a šumových charakteristik vzorků CdTe při různých teplotách. Vyhodnocení získaných výsledků dokazuje, že se rozhraní CdTe chová jako dvojice antisériově zapojených diod. Průběhy VA charakteristik se vyznačují lineárním nebo lehce exponenciálním růstem. Při vzrůstající teplotě roste i vodivost vzorků. Měření prokázala rozdíl vodivosti testovaných vzorků při stejné teplotě. Dále je zřejmé, že v rozsahu velmi nízkých kmitočtů dominuje složka šumu 1/f. Od kmitočtu 10 Hz převažuje zastoupení šumu tepelného.

This Bachelor Thesis is focused on studies of CdTe detector characteristics. It is to describe the analysis of transport and noise characteristics of CdTe samples at different temperatures. Evaluation of our results proves that CdTe junction behaves like an antiseries connection of a pair of diodes. The courses of VA characteristics are noted for linear or slightly exponential growth. When temperature is growing , conductivity of the samples is growing too. Our measurements demonstrated difference in conductivity of samples tested at the same temperature. It is also obvious that within very low range of frequencies the factor of noise 1/f is dominating. From 10Hz frequency the effect of thermal noise prevails.
Study of CdTe sensor properties
Keywords: Kadmium; Tellur; CdTe; přechod kov-polovodič; VA charakteristiky; spektrální hustota šumu; Cadmium; Tellur; CdTe; metal-semiconductor junction; VA characteristics; spectral noise density