Studie profuku plynů těsnicí soustavou turbodmychadla - Požár, Vladimír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Práce se zaměřuje na výzkum proudění plynů těsnící soustavou turbodmychadla, a to přímo u kompresorové části. Zde se nachází těsnící „pístní“ kroužek, který je hlavním předmětem zkoumání, a to hlavně jaký vliv má geometrie těsnícího kroužku a jeho umístění v drážce hřídele na úník plynů do ložiskové skříně. V práci je dále posouzeno chování tohoto proudění při různých okrajových podmínkách s testováním jednotlivých typů proudění.

The work focuses on the investigation of gas flow within the sealing system of a turbocharger, specifically in the compressor section. The sealing „piston” ring located here is the main subject of the study, primarily examining the influence of the ring's geometry and its positioning in the shaft groove on gas leakage into the bearing housing. Furthermore, the behavior of this flow under various boundary conditions is assessed by testing different flow types.
Study of the Gas Blow-by through the Turbocharger Sealing System
Keywords: Turbodmychadlo; zámková mezera; tenká mezera; proudění plynů; rychlost proudění; hmotnostní průtok; tlakový spád; otáčky hřídele; těsnící kroužek; pístní kroužek; síť; profuky; CFD; okrajové podmínky; přetlak; dynamická viskozita.; Turbocharger; labyrinth gap; narrow gap; gas flow; flow velocity; mass flow rate; pressure drop; shaft speed; sealing ring; piston ring; mesh; blow-by; Computational Fluid Dynamics (CFD); boundary conditions; pressure ratio; dynamic viscosity.