Technologický postup opravy a kontroly zařízení vrtné soupravy - Salajka, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Diplomová práce se zabývá technologickými postupy opravy a kontroly zařízení vrtné soupravy, se zaměřením na elevátory a strojní kleště. Tato zařízení patří mezi klíčové komponenty při manipulaci s nářadím ve vrtné koloně (vrtné trubky, čerpací trubky, pažnice, zátěžky a jiné). Cílem práce je zhodnotit jejich provozní využití, analyzovat namáhané části a určit kritická místa z hlediska opotřebení, která mohou ovlivnit bezpečnost a spolehlivost vrtných operací. V rámci výzkumu byla provedena analýza konstrukčních prvků elevátorů a strojních kleští. Na základě získaných poznatků a norem byla stanovena metodika pravidelné kontroly s využitím nedestruktivních zkoušek a měření. Součástí práce je také návrh technologických postupů oprav. Výsledkem je rovněž vytvoření vzoru revizního protokolu, který slouží jako oficiální záznam o provedených kontrolách a opravách. V závěru práce je provedeno technickoekonomické zhodnocení revizních prohlídek.

The diploma thesis focuses on the technological procedures for the repair and inspection of drilling rig equipment, with a particular emphasis on elevators and power tongs. These devices are key components in the handling of tools within the drill string (drill pipes, tubing, casing, collars, and others). The aim of the thesis is to evaluate their operational use, analyze the stressed parts, and identify critical wear areas that may affect the safety and reliability of drilling operations. As part of the research, an analysis of the structural elements of elevators and power tongs was carried out. Based on the findings and relevant standards, a methodology for regular inspection using non-destructive testing and measurements was established. The thesis also includes a proposal for technological repair procedures. The outcome also includes the creation of a sample inspection report, which serves as an official record of performed inspections and repairs. The conclusion of the thesis presents a technical and economic evaluation of the inspection processes.
Technological procedure of repair and inspection of drilling rig equipment
Keywords: elevátor; strojní kleště; vrtná souprava; technologický postup; revizní protokol; elevator; tongs; oil rig; technological procedures; inspection protocol