Objekt metropolitního významu na ulici Benešova v Brně - Dočekalová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Nově vzniklé území doplňuje okružní třídu. Vzniká zde důležitý bulvár, který je obklopen polyfunkčními domy, parkem a metropolitní budovou. V severní části se nachází dva polyfunkční objekty. Jižní část obsahuje dům metropolitního charakteru. Mezi nimi je rozlehlý park. Severní a jižní stranu spojuje bulvár, který volně přechází na vlakové Hlavní nádraží. Navržený polyfunkční dům se nachází v těsné blízkosti magistrátu. Hmota je rozdělena na několik částí. Nejvyšší část je umístěna směrem k ulici Benešova. Postupně se svažuje směrem ke Kolišti. Tímto svažováním nevznikne bariera z ulice Koliště. Důležitou součástí jsou společné prostory, které tvoří tzv. boxy. Tyto boxy jsou dvoupatrové, vždy viditelné na fasádě, jsou široké v rozmezí jednoho pole a hluboké 7 metrů. Jsou z odlišného materiálu a obsahují vertikální zelené zahrady. Slouží zaměstnancům jako relaxační zóny. Fasáda je tvořena zvýrazněnými horizontálními pásy, které schovávají konstrukci stropů a zároveň dávají budově vlastní výraz. Parter obsahuje komerční prostory. Ostatní patra jsou navržena jako univerzální pronajímatelné plochy. Pod celou budovou se nachází z jedné části garáže a z druhé komerční prostory, které jsou přístupné z ulice Koliště.

The newly created area complements a circular road. It creates an important boulevard which is surrounded by multifunctional houses, a park, and a metropolitan building. In the northern part there are two multifunctional objects. The southern part has a house of a metropolitan character. In between is a spacious park. The northern and southern parts are connected by a boulevard which evolves into the Main Station. The proposed multifunctional house is in a close distance from the municipality. The mass is divided into several parts. The highest part is placed towards the Benešova street. It gradually declines towards Koliště. This declivity does not create a barrier from the Koliště street. Important part are the common areas that create so called boxes. These boxes are two levels, always visible at the facade, one field wide and seven meters deep. They are made out of different material and include vertical green gardens. These serve as the relaxation zone for the employees. Façade is composed of highlighted horizontal strips which cover the ceiling construction and give the building its own character at the same time. Parterre encompasses commercial spaces. The rest of the storeys are designed as universal rentable spaces. Underneath the building is a garage and commercial spaces accessible from the Koliště street.
The object of metropolitan significance on the street Benesova Brno
Keywords: zelená zahrada; okružní třída; bulvár; green gardens; circular road; boulevard