Studie splavnění Odry v úseku Ostrava - státní hranice s Polskem - Halaška, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou splavnění řeky Odry z Ostravy ke státním hranicím s Polskem. Je zde popsán vývoj vodní dopravy v Evropě, současný stav vodních cest v České republice a provedeno srovnání vodní, silniční i železniční nákladní dopravy. Další části práce se zabývají historickým vývojem Oderské vodní cesty, její trasou a dopravní kapacitou. Poslední část práce je věnována hydrologickým a splaveninovým poměrům řeky Odry po realizaci splavnění.

This bachelor's thesis deals with the problem of navigability of the Odra River from Ostrava to the Polish state border. The development of the European waterway transport together with the current condition of Czech waterways is described and a comparison of water, road and railway cargo transport is made. The next parts of the thesis deal with the historical development of Odra waterways, its route and transport capacity. The last part of the thesis is devoted to hydrological and bed-load ratio of the Odra River, after realization navigability.
The study navigable Odra in the Ostrava - state boundary with Poland
Keywords: Řeka Odra; splavnění; vodní cesta; dopravní kapacita vodní cesty; splaveniny; River Odra; navigable; waterway; waterway transport capacity; bed-load