Neuroinformatika: metody kalibrace v multicentrické MR studii - Kovalčík, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Práce se zabývá metodami kalibrace multicentrických studii magnetické rezonance. Magnetická rezonance je jev, kdy se látce v magnetickém poli o indukci B0 dodá energie v podobě RF impulzu s Larmorovou frekvencí a tím se částice vybudí do vyšších energetických hladin. Kalibraci je možné provádět pomocí rozlišovacích a radiofrekvenčních homogenních fantomů. Dále můžeme kalibraci provádět pomocí registrace obrazů. Pro kalibraci pomocí registrace obrazů jsou v práci popsány klasické metody lineární(afinní) a nelineární. Dále jsou uvedeny simulátory, které jsou užitečné mimo jiné pro modelování různých artefaktů.

Work deals with methods of calibration of multi-center study of magnetic resonance imaging. Magnetic resonance is the phenomenon of the substance in a magnetic field of induction B0 delivers energy in the form of RF pulse with the Larmor frequency and thus to excite particles to higher energy levels. Calibration can be performed using the distinctive and homogeneous RF phantoms. Furthermore, we can perform calibration using image registration. To calibrate the images by registering the work described in the classical linear (affine) and nonlinear. Listed below are the simulators, which are also useful for modeling various artifacts.
Neuroinformatics: calibration methods in multicentric MR studies
Keywords: Multicentrické studie; Magnetická rezonance; Registrace obrazů; INU artefakt; Geometrické zkreslení.; Multicentre study; MRI; Image registration; INU artifact; Geometric distortion.