Návrh modelu křídla pro zkoušení flutteru - Zíka, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem modelu křídla pro zkoušení dynamického aeroelastického jevu flutteru. První dvě teoreticky zaměřené kapitoly vysvětlují problematiku aeroelastických jevů a teorii modelových měřítek. Třetí, praktická část, podává konstrukční návrh modelu křídla na základě podobnosti s vybraným skutečným (referenčním) křídlem. Nejdůležitějšími modelovanými vlastnostmi křídla jsou jeho ohybová a torzní tuhost společně s rozložením hmoty.

Bachelor thesis deals with the design of a wing model for testing the dynamic aeroelastic phenomenon of flutter. The first two chapters of the thesis present theoretical introduction to aeroelastic phenomena and scaling relationships. The third part describes the whole model designing process based on similitude requirements to a real wing. Bending and torsional stiffness along with mass distribution are the most important wing properties where similitude should be attained.
Design of a wing model for flutter testing
Keywords: flutter; měřítko; model; flutter; scale; model