Výpočet aerodynamických charakteristik nosiče pro nízkou oběžnou dráhu - Fojtl, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Diplomová práce se zabývá rozborem aerodynamického ohřevu nosné rakety ve vzestupné fázi letu za pomocí CFD simulací. Na základě existujících lehkých nosičů je vybrána trajektorie a navržena geometrie obalu satelitu. Kritické režimy letu jsou identifikovány pomocí 2D výpočtů a v těchto režimech je proveden rozbor pomocí osově symetrického případu. Výsledky simulací jsou porovnány s hodnotami získanými z teoretických a polo-empirických vztahů.

Master’s thesis deals with aerodynamic heating of launch vehicle during ascent phase by using CFD simulation. Ascent trajectory and payload fairing geometry is design using data of existing small launch vehicles. Critical flight regimes are identified using 2D calculations, and in these regimes analysis is performed by axially symmetric simulations. Simulation results are compared to values obtained from theoretical and semi-empirical calculations.
Aerodynamic analysis of low orbit launcher
Keywords: Aerodynamický ohřev; CFD; nosné rakety; nadzvukové proudění; hypersonické proudění; štíhlá tělesa; osově symetrická tělesa; Aerodynamic heating; CFD; launch vehicles; supersonic flow; hypersonic flow; slender bodies; bodies of revolution