Optimalizace výkonu diskového subsystému při použití SSD disků - Bělousov, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
Bakalářská práce zkoumá optimalizace výkonu diskového subsystému za využití SSD disků. Prozkoumal jsem možné serverové zátěže a vybral z nich podmnožinu vhodnou k urychlení pomocí cache. V první části představuji 2 kešovací systémy, LVM cache a B-cache, spolu s možnostmi jejich správy a 2 souborové systémy Ext4 a XFS. V praktické části je naměřen výkon souborového subsystému za využití LVM cache a B-cache spolu se souborovými systémy Ext4 a XFS a jejich výkon porovnán vůči poli rotačních disků.

The bachelor thesis examines IO subsystem optimization using SSD cache to speed up HDDs. I examined possible server loads and identified those that are suitable for caching. In the first part I introduce 2 caching solutions, LVM cache and B-cache with their management capabilities and 2 filesystems Ext4 and XFS. In the second part IO performance of LVM cache and B-cache with Ext4 and XFS filesystem is benchmarked and compared to an uncached HDD array.
I/O Subsystem Optimalization Using SSD
Keywords: B-cache; LVM cache; Řízení logických disků; kešování; RAID; SSD; tieringové úložiště; výkonnostní testy; Linux; B-cache; LVM cache; Logical Volume Management; caching; RAID; SSD; tiered storage; benchmarking; Linux