Lakové nanokompozitní materiály - Hlavčo, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Predkladaná práca pojednáva o problematike nanočastíc a nanotechnológií a ich využití v oblasti dielektrík. Základným ciežom práce bolo vyrobiť sadu lakových vzoriek plnených nanočasticami. Na vzorkách potom premerať časové závislosti absorbčných a resorbčných prúdov a sledovať zmeny dielektrických vlastností oproti lakovým vzorkám nenaplneným. Použitými materiálmi bola epoxidová živica TSA 220S plnená nanočasticami oxudu kremičitého.

This work deals with issues of nanoparts and nanotechnology and it’s applications in the sphere of dielectrics. Primary objective has been to make series of varnish samples filled with nanoparts. Then we have measured dependencies of absorber and resorber currents and we have been monitoring changes of dielectric properties against unfulfilled samples. Used materials were epoxy resin TSA 220S filled with nanoparts of silicon oxide.
Nanocomposite varnishes
Keywords: Nanočastice; nanotechnológie; impregnační lak TSA 220S; vnútorná rezistivita; nanoprášok; oxid kremičitý; epoxidová živica.; Nanoprats; nanotechnologies; impregnating varnish TSA 220S; inside resistvity; nanopowder; carbon dioxide; epoxy resin.