Příprava a charakterizace nanovlákenných krytů ran - Jiroušková, Pavla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2022)
Předložená bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací nanovlákenných krytů ran. Pro přípravu nanovláken zde byly použity materiály poly-(3-hydroxybutyrát), neboli PHB a želatina. Do krytů byly také inkorporovány aktivní látky, a to ampicilin a ibuprofen. Teoretická část práce se zabývá kůží a hojením ran, nanovlákny a jejich vlastnostmi, dále popisuje také využití nanovláken jako krytů ran. V neposlední řadě se věnuje také materiálům vhodným k přípravě nanovlákenných krytů ran. Dále tato sekce obsahuje rešerši na různé metody přípravy nanovláken, léčiva, která mohou být do vláken inkorporována a následné stanovení bezpečnosti připravených krytů. V praktické části byly připravovány nanovlákenné kryty s obsahem ampicilinu, respektive ibuprofenu. Bylo stanoveno maximální možné množství aktivní látky, kterou lze do nanovláken inkorporovat. Následně byly připraveny kombinované kryty, jejichž účelem bylo studium rychlosti uvolňování aktivních látek do modelových prostředí. U jednotlivých krytů bylo spektrofotometricky stanoveno uvolňování v časovém intervalu. Na závěr byly u krytů připravených s ampicilinem provedeny testy antimikrobiální aktivity. Antimikrobiální účinky byly sledovány na mikroorganismech S. Epidermidis, E. Coli a M. Luteus.

The presented bachelor thesis deals with the preparation and characterization of nanofiber wound dressings. The materials used for the preparation of nanofibers were poly(3-hydroxybutyrate) and gelatin. Active substances, such as ampicillin and ibuprofen, were incorporated into the wound dressings. In the theoretical part of the work skin, wound healing, and nanofibers and their properties were described. This part also deals with the use of nanofibers as wound dressings. Additionally, it depicts materials suitable for the preparation of nanofiber wound dressings. Furthermore, this section contains a review focused on various methods of preparation of nanofibers, drugs that can be incorporated into the fibers and the subsequent determination of the safety of the prepared dressings. In the experimental part, nanofiber wound dressings containing ampicillin and ibuprofen were produced. The maximum possible amount of active substance feasible to be incorporated into the nanofibers has been determined. Subsequently, combined wound dressings were prepared to study the release rate of active substances into the model environments. The release in the time intervals was determined spectrophotometrically. Finally, antimicrobial activity assays were performed to test the effect of dressings containing ampicillin on selected strains of microbiirganism: S. Epidermidis, E. Coli and M. Luteus
Preparation and characterization of nanofiber wound dressings
Keywords: Nanomateriály; nanovlákna; kožní kryty ran; nanovlákenné kryty; polyhydroxybutyrát; želatina; elektrospinning; antibiotikum; analgetikum; Nanomaterials; nanofibers; skin wound dressings; nanofiber dressings; polyhydroxybutyrate; gelatin; electrospinning; antibiotic; analgesic