Strukturní design pomocí celulárních automatů - Bezák, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
Cílem tohoto textu je čtenáři co nejvíce přiblížit problematiku celulárních automatů, jejich návrhu a použití pro strukturní design. Na návrh automatů se nejčastěji používá genetických algoritmů, které jsou zde pro lepší pochopení také prezentovány. Jako struktury jsou použity řadicí sítě, které však nejsou součástí automatů, ale jsou generovány samostatně, pomocí pravidel lokální přechodové funkce automatu.

The aim of this paper is to introduce the readers to the field of cellular automata, their design and their usage for structural design. Genetic algorithms are usually involved in designing complicated cellular automata, and because of that they are also briefly described here. For the purposes of this work sorting networks are considered as suitable structures to be designed using cellular automata, however, they are not a part of the automata but they are generated separately by modified rules of a local transition function.
Structural Design Using Cellular Automata
Keywords: Genetický algoritmus; celulární automat; řadicí síť; evoluční návrh.; Genetic algorithm; cellular automaton; sorting network; evolutionary design.