Programové řešení dokumentace optických kabelů - Martínek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Zaměření této bakalářské práce je popis vyhledávání optických kabelů a tras uložených pod zemským povrchem vhodnou metodou a dále možnost evidence těchto optických tras a prvků v geografickém informačním systému ArcGIS. V práci jsou podrobně rozebrány jednotlivé druhy optických vláken a uvedené principy jejich kabeláže s vyjmenovanými příklady nejčastěji používaných kabelů. Jsou zde uvedeny další prvky používané při výstavbě optických sítí, ať už jednotlivé konektory, rozbočovače apod., tak i ochranné prvky nejčastěji používané pro rozvody optických kabelů. Dále jsou zde uvedeny i příklady možností pokládky úložných tras a kabelů a nejčastěji v současnosti možnosti jejich vyhledávaní s praktickým vyjmenováním a popisem vyhledávačů těchto nemetalických prvků. Práce se také zaměřuje na to, jak tyto prvky efektivně evidovat, aby k nim šlo rychle a jednoduše přistupovat a zjednodušit tak jejich blízkou lokalizaci v reálném prostoru, pro zabezpečení nechtěnému destruktivnímu přerušení, či případné opravě, rozšiřování atd.

The focus of this work is a description of search-optic cables and cables stored in the Earth's surface suitable method and the possibility of registration of the optical paths and components in the ArcGIS geographic information system. The work set out in detail the different types of optical fibers and principles listed in the wiring examples most commonly used cables. There are additional elements used in the construction of optical networks, whether the individual connectors, hubs, etc., as well as protection features most often used for distribution of optical cables. There are also examples given options stowages routes and laying cables, and most currently with the possibility to discover a practical listing and description of these search engines non-metallic elements. The work also focuses on how these elements efficiently record to go to them quickly and easily access and simplify their close location in real space, to ensure unwanted destructive interruption, or any repair, expansion, etc.
Software based optical cable documentation
Keywords: Optická vlákna; optické kabely; ochrany kabelů; lokalizace; evidence.; Optical fibers; optical cables; cable protection; location; registration.