Návrh jízdního kola pro městský provoz - Sunek, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá vozidly, která jsou poháněná lidskou silou, konkrétně návrhem rámu cyklistického kola určeného pro městský provoz. Součástí práce je část, která popisuje historický vývoj cyklistických kol, a dále přehled jednotlivých koncepcí kol se zaměřením na jejich výhody a nevýhody.

This diploma thesis deals with vehicles that are driven by human power, namely the design of a bicycle frame intended for city traffic. Part of the work is a section that describes the historical development of cycling bikes, as well as an overview of individual bicycle conceptions, focusing on their advantages and disadvantages
City HPV
Keywords: HPV; vozidla poháněná lidskou silou; cyklistika; rám; městské kolo; HPV; human powered vehicles; cycling; frame; city bike