Měření a simulace optických vlastností čoček a koncentrátorů - Filip, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Optika je obor, který se zabývá vznikem, šířením a detekcí optického záření. V posledních letech nastal velký rozmach optických spojů díky vynálezu laseru, optických vláknem s nízkým útlumem a výrobě polovodičových optických součástek. Vedle spojů po optických vláknech se také používají bezkabelové spoje. Tato pojítka se zejména využívají při budování rychlých počítačových sítí mezi budovami, jejichž vzájemná vzdálenost je maximálně okolo 1 km. Abychom mohli realizovat takovýto spoj, musíme znát vlastnosti použitých optických prvků, abychom dosáhli co možná největšího zisku na detektoru přijímače. V této práci se zabýváme měřením parametrů čoček, použitých v optickém spoji, kterými tvarujeme optický svazek.

Optics is branch, whis is deal with generation, propagating and detection of optical radiation. There is big boom of optical links in last years, thanks to originate of laser, fiber cable with low attenuation and production of semiconductor optical components. Besides fiber cables there are used also free space optics links. These links are used especially for build fast computer network between buildings, whose distance is up to 1 km. We need to know properties of used optical elements for creation this link so that we get the biggest possible gaim on a reciever detector. We are focusing on measurement of optical properities lenses, which are used for forming optical beam in free space optics link.
Measurement and simulation of lenses and concentrators optical parameters
Keywords: optika čočka svazek matice; optics lens beam matrix