Motivace a pracovní návyky Generace Z v oblasti stavebnictví - Juránková, Radka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Diplomová práce „Motivace a pracovní návyky Generace Z v oblasti stavebnictví“ se zaměřuje na analýzu motivačních faktorů a pracovních preferencí mladé generace, která bude v blízké budoucnosti tvořit čtvrtinu pracovní síly v České republice. Výzkum se soustředí na Generaci Z, která přináší nové výzvy i příležitosti do stavebního odvětví. Cílem práce je zmapovat pracovní návyky a motivační faktory této generace a posoudit, jakým způsobem mohou stavební firmy nastavit své strategie náboru, řízení a pracovního prostředí tak, aby lépe reflektovaly potřeby trhu. Teoretická část obsahuje podrobný současný stav poznání a přehled důležitých motivačních teorií a generačních konceptů, které poskytují teoretický rámec pro následný empirický výzkum. Praktická část zahrnuje kombinaci kvalitativních a kvantitativních výzkumných metod se zaměřením se na interpretativní fenomenologickou analýzu, přičemž výsledky společně s diskusí nabízejí konkrétní doporučení pro praxi a identifikují klíčové oblasti pro budoucí rozvoj stavebnictví.

The thesis “Motivation and Work Habits of Generation Z in the Construction sector” focuses on analyzing the motivational factors and work preferences of the young generation, which will constitute one-quarter of the workforce in the Czech Republic in the near future. The research focuses on Generation Z, which brings both new challenges and opportunities to the construction sector. The aim of the thesis is to map the work habits and motivational factors of this generation and evaluate how construction companies can design their recruitment, management, and workplace strategies to better reflect market needs. The theoretical part provides an overview of key motivational theories and generational concepts, offering a theoretical framework for the subsequent empirical research. The practical part includes a combination of qualitative and quantitative research methods, with results offering specific recommendations for practice and identifying critical areas for the future development of the construction sector.
Motivation and work habits of Generation Z in the construction sector
Keywords: Generace Z; stavebnictví; motivace; pracovní návyky; pracovní prostředí; interpretativní fenomenologická analýza; kvantitativní výzkum; kvalitativní výzkum; Generation Z; construction industry; motivation; work habits; work environment; interpretative phenomenological analysis; quantitative research; qualitative research