Analýza a modelování sensorů a aktuátorů stavebnice LEGO Mindstorm - Hanuš, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Tato práce se zabývá podrobnou analýzou a modelováním vybraných sensorů a aktuátorů programovatelné robotické stavebnice LEGO Mindstorms NXT 2.0. Aktuátory jsou zastoupeny servomotory a mezi vybrané sensory patří barevný a ultrazvukový sensor, oba dostupné v základní verzi stavebnice, a také sensor gyroskopický od firmy HiTechnic. Obsahem práce je realizace a vyhodnocení experimentů pro jednotlivé prvky a výsledkem jsou grafická znázornění vlastností sensorů, modely v prostředí Simulink reprezentující dané prvky a přehledy parametrů a vlastností jednotlivých sensorů a aktuátorů. Detailní analýza sensorů a servomotorů stavebnice poskytuje přehled o možnostech, ale i omezeních jednotlivých prvků. Tyto znalosti mohou být poté využity pro široké spektrum možných aplikací stavebnice.

The focus of this thesis is a detailed analysis and modeling of selected sensors and actuators of programmable robotic kit LEGO Mindstorms NXT 2.0. Actuators are represented by servomotors and the selected sensors include a color and an ultrasonic sensor, both available in the basic version of the kit, and a gyro sensor made by HiTechnic. The thesis describes the realization and evaluation of experiments performed for each element resulting in graphical representations of the sensors’ properties, models in Simulink environment representing the respective elements, and datasheets – overviews of parameters and characteristics of the individual sensors and actuators. The detailed analysis of the sensors and servomotors of the kit provides an overview of the possibilities, but also the limitations of the particular elements. This knowledge can be subsequently used for a wide range of possible applications of the kit.
Analysis and modeling of sensors and actuators of LEGO Mindstorm
Keywords: LEGO Mindstorms NXT; servomotor; barevný sensor; ultrazvukový sensor; gyroskopický sensor; Simulink; LEGO Mindstorms NXT; servomotor; color sensor; ultrasonic sensor; gyro sensor; Simulink