Měření magnetické indukce v elektrických strojích - Hájek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Magnetická indukce je jedna ze základních veličin. Tato veličina se využívá především u motorů. Bez magnetické indukce by řada motorů nemohla pracovat. Například u asynchronního motoru je rozložení magnetické indukce velmi důležité. Měřením a poznáváním veličiny, jako je magnetická indukce, přicházíme stále na nové poznatky, které jsou pro tuto problematiku velice důležité. Měřit magnetickou indukci není tak lehká záležitost. Výrobci se tedy snaží vyrábět co nejlepší měřiče magnetické indukce. Mezi ně například patří GAUSS/TESLAMETR model 7030 pracující na základě Hallova jevu. V praxi je možno počítat velikosti magnetické indukce v motoru pomocí programů k tomu určených. Mezi ně patří například ANSYS WORKBENCH. Tento program je schopen velmi přesně zjistit a nasimulovat, jakou velikost magnetická indukce bude mít. Ukáže nám místa, kde je magnetická indukce v motoru největší a nejmenší. Pomocí těchto vyhodnocených výsledků můžeme poté motor navrhovat tak, aby měl co nejlepší parametry a co nejmenší ztráty.

Magnetic induction is one of the basic variables. This quantity is mainly used in engines. Without a magnetic induction range of engines would not work. For example, for an asynchronous motor is the distribution of magnetic induction is very important. Measurement of cognition and values, such as magnetic induction, there's still the new findings, which are for this very important issue. Measured magnetic induction is not so easy matter. Manufacturers will attempt to make the best of magnetic induction meter. They include GAUSS / TESLAMETR model 7030 working on the Hall effect. In practice, it is possible to calculate the size of magnetic induction into the engine through programs designed for this purpose. These include ANSYS Workbench. This program is able to very accurately detect and simulate what size will have a magnetic induction. Show us the place where the magnetic flux density in the largest and the smallest engine. Evaluated using these results we can then design the engine so as to give the best characteristics and minimize losses.
Flux density measurement in electric machines
Keywords: Magnetická indukce; měření; měřící sondy; asynchronní motor; Magnetic induction; telemetry; measuring sounds; asynchronous motor