Návrh soupravy pro vytvoření zásobovacího místa elektrickou energií vytvořenou z obnovitelných zdrojů - Fridrich, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Práce se zabývá návrhem a realizací soupravy pro vytvoření zásobovacího místa elektrickou energií vytvořenou z obnovitelných zdrojů. V teoretické části jsou zpracovány informace o obnovitelných zdrojích energie a možnostech akumulace energie. V praktické části je navržena mobilní souprava pro napájení proměnných dopravních značek, která využívá fotovoltaické panely a energii ukládá do olověného akumulátoru. Pro záložní napájení je využit methanolový palivový článek. Zařízení je přizpůsobeno možnostem použití v silniční dopravě a splňuje požadavky patřičných úřadů. K ověření stability konstrukce byly provedeny statické výpočty, které prokázaly odolnost zařízení při namáhání větrem. Součástí práce bylo zpracování kompletní výrobní dokumentace, podle níž byl vyroben zkušební vzorek. Na něm byla provedena dlouhodobá měření energetických toků v systému. Tato měření potvrdila schopnost autonomního provozu zařízení a možnost použití k požadovanému účelu.

This project deals with the design and realisation of a set that will work as a power supply point with electricity generated from renewable energy sources. The theoretical part deals with information about renewable energy sources and energy storage options. In the practical part, a mobile kit for powering variable message traffic signs is designed. It uses photovoltaic panels and stores energy in a lead-acid battery. A methanol fuel cell is used for backup power. The device is adapted for use in road traffic and meets the requirements of the relevant authorities. To verify the stability of the structure, there were performed static calculations, which proved the ability of the device to withstand wind stress. Part of the work was to draw a complete production documentation, which was used to create a test sample. Long-term measurements of energy flows in the system were performed on that sample. These measurements confirmed the ability of the device to operate autonomously and the possibility of using it for the required purpose.
Design of a kit for the creation of a supply point for electricity generated from renewable sources
Keywords: Fotovoltaický panel; olověný akumulátor; palivový článek; MPPT; PDZ.; Photovoltaic panel; lead-acid battery; fuel cell; MPPT; VMS.