Příprava a vlastnosti porézního zinkového materiálu - Ryšťák, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu porézního materiálu ze zinkového prášku lisováním za studena s následným slinováním. Téma práce zahrnuje charakterizaci připraveného materiálů v závislosti na volbě zhutňovacích podmínek procesu. Objemový materiál je charakterizován fyzikálně mechanickými zkouškami, strukturou a porózitou. Řešení je zaměřeno na studium a řízení procesů při přípravě objemového materiálu a popis těchto dějů z fyzikálně-chemického hlediska s ohledem na změnu vlastností a struktury.

Bachelor thesis is focused on preparation of bulk material prepared from zinc powder by cold pressing followed by sintering. Topic of the work includes characterization of prepared material depending on the choice of the compaction process conditions. Bulk material is characterized by physical-mechanical tests, structure and porosity. Thesis solving and focuses on study and control of processes during bulk material preparation and description of the processes from physically-chemical point of view of the structure creation and final material properties.
Preparation and properties of porous zinc material
Keywords: Zinek; prášková metalurgie; lisování za studena; slinování; porózita; mechanické vlastnosti; Zinc; powder metallurty; cold pressing; sintering; porosity; mechanical properties