Adaptér externího chlazení oleje pro spalovací motor - Hájek, Kryštof (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem adaptéru externího chlazení oleje spalovacího motoru, který slouží k zajištění chlazení motorového oleje během zkoušek na dynamometru. Cílem je navrhnout konstrukčně jednoduchý a účinný adaptér s co nejmenší tlakovou ztrátou, který umožní odvádění oleje zmotoru, jeho ochlazení ve výměníku tepla a návrat zpět do motoru. Na základě zadaných požadavků vznikl 3D model, který byl podroben výpočtům a následně ověřen pomocí CFD simulací. Součástí práce je návrh adaptéru, stanovení okrajových podmínek pro simulaci a vyhotovení výkresové dokumentace potřebné pro výrobu. Adaptér byl navržen s ohledem na snadnou montáž, kompaktní rozměry a kompatibilitu s konkrétním typem motoru používaným při laboratorních zkouškách.

This bachelor thesis deals with the design of an external combustion engine oil cooling adapter, which is used to provide engine oil cooling during dynamometer engine testing. The aim is to design a simple and efficient adapter with the lowest possible pressure drop to allow the oil to be drained from the engine, cooled in a heat exchanger and returned to the engine. Based on the requirements, a 3D model was created, subjected to calculations and then verified by CFD simulations. The work includes the design of the adapter, the determination of boundary conditions for the simulation and the preparation of drawings required for production. The adapter was designed for ease of assembly, compact size and compatibility with the particular type of engine used in the laboratory tests.
Adapter for external oil cooling on internal combustion engine
Keywords: adaptér; chlazení oleje; dynamometr; spalovací motor; testování motorů; adapter; oil cooling; dynamometer; internal combustion engine; engine testing