Využití aditivních technologií (3D tisk) pro výrobu konstrukčních částí turbín - Vaculka, Alexander (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Bakalářská práce se ve svém úvodu zabývá aditivními technologiemi. Popisuje jejich princip, technologická řešení, dále také jejich výhody a nevýhody i oblasti kde se využívají. Následuje popis vybraných komponent parních a plynových turbín z hlediska náročnosti výroby, mechanických vlastností a designu. V poslední části se věnuje zhodnocení a porovnání mechanických vlastností komponentů vyrobených pomocí aditivních technologií s konvenční metodami.

In the first part of my bachelor thesis I deal with types of additive manufacturing technologies. Describing principle, technological solutions, bring up some advantages and disadvantages and typical area of their usage. Following part describes chosen turbine components and their mechanical property, shapes, and manufacturing aspects. Last part compares mechanical properties of additive manufactured components with components produced in conventional ways.
Use of additive technologies (3d print) for the production of turbine components
Keywords: Aditivní technologie; 3D tisk; lopatka; plynová turbína; mechanické vlastnosti; Additive technologies; 3D print; blade; gas turbine; mechanical properties