Studium vlastností kovových materiálů připravených technologií nízkoteplotního kinetického naprašování - Piňos, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Nízkoteplotní kinetické naprašování je moderní metodou nanášení vrstev. Díky svým vlastnostem má potenciál v některých aplikacích nahradit procesy žárových nástřiků. Tato práce se zabývá analýzou mikrostruktury, fázového složení a určením vybraných mechanických charakteristik nástřiků čistých kovů připravených technologií cold spray. Pro srovnání byly využity vzorky připravené technologií HVOF, která je již běžně využívána v průmyslu.

Cold spray is a novel coating method. Due to its low-temperature character, it has a potential to replace the high-temperature thermal spray processes in some applications. The presented work analyzes the microstructure and the phase composition of pure metal coatings deposited by cold spraying and evaluates selected mechanical properties. Specimens prepared by readily used HVOF industrial technology were used for comparison purposes.
Properties of Metallic Materials Prepared by Cold Spray Technology
Keywords: Cold spray; kinetické naprašování; HVOF; vysokorychlostní nanášení plamenem; mechanické vlastnosti; tahová zkouška vrstev; ohybová zkouška vrstev; Cold spray; HVOF mechanical properties; tensile test; 3-point bendig test; coating