Zaměstnání nového zaměstnance při současném snížení nákladů na jeho odměňování - Houfková, Andrea (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2013)
Bakalářská práce se zabývá pracovně právními vztahy, konkrétně vznikem pracovního poměru. Je zaměřena na možnosti finanční úspory při odměňování nového zaměstnance využitím příspěvků od úřadu práce a zaměstnáním osoby se zdravotním postižením. Analyzováním předpokládaných nákladů na odměňování a zjištěním aktuálních příspěvků od příslušné pobočky úřadu práce budou podnikatelce Jitce Houfkové navrženy varianty, kterými je možné tyto náklady snížit. Jitce Houfkové bude doporučena varianta, kde by dosáhla největší úspory.

This thesis deals with labour relations, specifically the creation of employment. It focuses on possibilities how to save the cost of a new employee remuneration using subsidies from the Labour Office and employing of a disabled person. By analyzing the expected costs of remuneration and by finding of the actual subsidies from the relevant Labour Office branch, the thesis will propose options to a businesswoman Jitka Houfková how she could reduce these costs. Jitka Houfková will also be recommended an option of achieving the highest savings.
Employment of a New Employee while Reducing Costs of His Remuneration
Keywords: Zaměstnanec; zaměstnavatel; pracovní smlouva; pracovní poměr; dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr; plat; mzda.; Employee; employer; employment contract; employment; agreement on work performed outside employment; remuneration; wage.