Využití izokinetického dynamometru pro měření a hodnocení svalové síly dolních končetin u sportovců - Přidalová, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Izokinetická dynamometrie je moderní metodou pro hodnocení svalové síly. Nejvíce se využívá pro posouzení tréninkového efektu během určitého období a pro rehabilitační účely. Kliničtí lékaři, vědci a fyzioterapeuti obvykle využívají pouze základních parametrů pro vyhodnocení svalové síly. Cílem této práce je tedy navrhnout alternativní přístup pro interpretaci dat a předložit možné využití a limitace této metody. Byl měřen moment síly v kolenním kloubu a následně provedena datová analýza. Patnáct parametrů je využito pro vyhodnocení dat. Moment síly byl porovnán mezi profesionálními sportovci (muži: 111.1 ± 51.0 [Nm/kg], ženy: 99.6 ± 90.8 [Nm/kg]) a amatérskými sportovci (muži: 146.2 ± 40.1 [Nm/kg], ženy: 45.3 ± 14.6 [Nm/kg]). Vztah byl pozorován mezi parametry úhlové pozice maxima a dobou od dosažení maxima do konce pohybu (flexe: = 0.65, extenze: = 0.71) a mezi úhlovou pozicí maxima a poměrem vykonané práce před maximem (flexe: = 0.91 extenze: = 0.86). Parametr práce v submaximální oblasti byl vyšší pro extenzi (median= 3.0 J) než pro flexi (median= 2.6 J).

Isokinetic dynamometry is the up-to-date method for evaluation of muscle strength. It is mostly used to estimate the effect of training over time and for rehabilitation purposes. Clinicians, researchers and physiotherapists usually employ only the basic parameters obtained by the dynamometry to assess the muscle strength. Therefore, this work aims to propose an alternative approach for data interpretation, together with revealing possible applications and limitations of this method. The torque of the knee joint and subsequent analysis was performed. Fifteen parameters are used for data evaluation. The peak torque values of professional athletes (men: 111.1 ± 51.0 [Nm/kg], women: 99.6±90.8 [Nm/kg]) were compared against amateur athletes (men: 146.2±40.1 [Nm/kg], women: 45.3±14.6 [Nm/kg]). The relation was observed among parameters of the peak angle and time from peak torque to the end of motion (flexion: = 0.65, extension: = 0.71) and between the peak angle and ratio work produced before maximum (flexion: = 0.91 extension: = 0.86). The parameter of work performed in the submaximal area was higher for extension (median= 3.0 J) than for flexion (median= 2.6 J).
The utilization of isokinetic dynamometer for the measurement and evaluation of muscle strength of lower limbs in athletes
Keywords: Izokinetická dynamometrie; kolenní kloub; testování svalové síly; vyhodnocení parametrů; Isokinetic dynamometry; knee joint; muscle strength testing; parameter evaluation